Hala Koszyki została
otwarta 21.10.2016. Osiemnaście doskonałych konceptów restauracyjnych, 11 sklepów z
żywnością i lokale usługowe. Śródmieście Warszawy stało się szybko
najmodniejszym miejscem ostatniego czasu, wręcz obleganym przez osobowości showbiznesu.
Od-rewitalizowana Hala Koszyki
tętni życiem już od 3 tygodni. Przechadzając się po pasażu można było
natknąć się na Dawida Wolińskiego, napić się szampana z Mają Sablewską
przy barze, zjeść kolację w restauracji Weranda obok Kasi Sokołowskiej,
czy wpaść na Martę Sędzicką z Top Model. Hala Koszyki to pierwsze i
jedyne tego typu miejsce w Polsce, w którym pod jednym dachem zagościli
restauratorzy i szefowie kuchni, oferując przeróżne smaki z całego
świata. Podobne koncepty znamy z innych stolic świata: Chelsea Market w
Nowym Jorku, Reading Terminal w Filadelfii, Foodhallen w Amsterdamie,
Mathallen w Oslo, San Lorenzo we Florencji czy Mercado da Ribeira w
Lizbonie.
Hala Koszyki ma swoją historię i mowa nie tylko o budynku. Hala Targowa
Koszyki – inaczej Bazar Ludowy – została wzniesiona w latach 1906-1908
przy ul. Koszykowej w Warszawie na terenie ówczesnego folwarku Koszyki.
Zaprojektował ją Juliusz Dzierżanowski ówczesny główny architekt
Warszawy. Przez dekady przestrzeń funkcjonowała jako targowisko, raz pod
nadzorem wszystkim nam znanym WSS Społem, a innym razem znajdywała się w
prywatnych rękach. Prawie zawsze hala skupiała wokół siebie sklepiki
jak we wzorcowym socjalistycznym supermarkecie: zarówno spożywcze i
przemysłowe. Koszyki, również ze względu na swoją lokalizację,
codziennie odwiedzało trzy tysiące ludzi. Już w tamtych czasach Koszyki
przyciągały najróżniejszych ludzi, obok maluchów parkowały mercedesy, a
handlowcy się wykazywali. Mówiło się np. że jakiś sklep ma farby czy
tkaniny, jakich nie ma gdzie indziej. Sprzedawcy z Koszyków zawsze
wiedzieli, jak dbać o stałych klientów. Ten koncept starano się zachować
dziś.
W 2012 r. stojący na ponad hektarowej działce budynek Hali kupiła firma
Griffin Real Estate, która przywróciła Koszykom dawną świetność. Proces
rewitalizacji trwał kilka lat, zrekonstruowano pierwotną,
charakterystyczną bryłę Hali. Odtworzony został jej układ, rytm,
kubatura oraz wszystkie, nawet najdrobniejsze, oryginalne elementy,
które udało się uratować.
Teraz Hala Koszyki wróciła do Warszawy
jako wyjątkowy punkt towarzyski i kulinarny, gdzie można zjeść na
miejscu w kilkunastu restauracjach i barach lub kupić produkty spożywcze
do domu. W nowym wydaniu swoje stałe miejsce znalazła sztuka. W Hali
bowiem systematycznie będą prezentowane prace młodych artystów, których
wspiera fundacja Griffin Art. Space. Dodatkowym wyróżnikiem Hali jest
autorska oprawa muzyczna Stanisława Trzcińskiego.
Za projekt Hali Koszyki odpowiada
pracownia architektoniczna JEMS Architekci, za koncepcję wnętrz – studio
projektowe Medusa Group. Generalnym wykonawcą była firma Erbud, zaś
bankiem finansującym – BGK, zarządzający środkami z europejskiego
programu JESSICA, mającego wspierać inwestycje na obszarach miejskich.
Co dokładnie znajdziesz w Hali Koszyki?
Hala Koszyki to pierwsze miejsce w
Polsce, gdzie pod jednym dachem znalazło się aż 18 lokali
gastronomicznych serwujących zarówno dania z najdalszych zakątków
świata, jak i lokalne specjały. Wśród restauracji i punktów
restauracyjnych w Hali Koszyki znajdują się zarówno siostrzane koncepty
lokali znanych już mieszkańcom Warszawy jak: Semolino Ristorante z kuchnią włoską, Heritage Shop&Wine z włoskimi delikatesami, TukTuk z kuchnią tajską, Bierhalle z szerokim wachlarzem dań dopasowanych do firmowego piwa, Gringo Salsownia z kuchnią meksykańską, Kiełba w Gębie oferująca kiełbaski w najrozmaitszych odsłonach, Mango Vegan z najlepszym według rankingu Yelpa hummusem w Warszawie, czy burgery od Soul Food, jak i zupełnie nowe koncepty m.in. Port Royal Fish&Oyster Bar serwujący ryby i owoce morze, Sobremesa Tapas Bar z doskonałymi przekąskami, Siewcy Smaku, których ekologiczne menu jest pełne kiełków, pędów oraz jadalnych kwiatów, Curry Leaves z kuchnią indyjską, Kago Sushi z kuchnią japońską, naleśnikarnia Kreperia oraz dwie autorskie restauracje Mateusza Gesslera. Do warszawskiej Hali Koszyki wprowadzi się także znana poznańska restauracja Weranda Cafe&Restaurant,
która ma szanse zrewolucjonizować ranking warszawskich śniadaniowni.
Uzupełnieniem dla wszystkich lokali jest najdłuższy w Warszawie, liczący
prawie 50 metrów Bar Centralny Koszyki z szeroką ofertą alkoholi, drinków i aperitifów.
Hala Koszyki to także doskonałe miejsce,
aby zrobić kompleksowe zakupy spożywcze – zaczynając od czynnego przez 7
dni w tygodniu, od rana do wieczora Bazaru Koszyki, przez herbaciarnię Maison de Thé, sklep rzeźniczy – Crazy Butcher, piekarnię Aromat, która z daleka zachęca gości do odwiedzin zapachem świeżego pieczywa, Damas ze śródziemnomorskimi specjałami, po sklep z produktami ekologicznymi – Smak Natury, lokal z świeżo wyciskanymi sokami – Corona Sok iMus, cukiernię Gaba&Garçons z małymi ciasteczkami i wyrafinowanymi tortami, czekoladziarnię Karmello i lodziarnię Magia d’Italia.
Każdy koncept jest tutaj oryginalny od samego pomysłu poprzez menu, aż
do formy podania produktów. Ich twórcami są pasjonaci, smakosze, którzy
pod jednym dachem będą serwować to, co sami lubią jeść.
Przestrzeń handlowa
Niegdyś w chłodnych piwnicach Hali
Koszyki znajdowały się magazyny na produkty spożywcze, co stanowiło
rewolucyjne jak na ówczesne czasy rozwiązanie z zakresu przechowywania.
Dziś poziom -1 stanie się przestrzenią handlową, w której pojawił się
supermarket Piotr i Paweł z dedykowanym lokalizacji w Koszykach unikalnym wystrojem i asortymentem, drogeria Rossmann z 16 tysiącami produktów w asortymencie, pralnia 5àsec stanowiąca ratunek dla uporczywych plam z jedzenia, oraz biuro podróży Azul Holiday, które doskonale zorganizuje każdą podróż. Na poziomie 0 znajduje się również salon DUKA oferujący produkty dekoracyjne do domu i atrakcje w postaci pokazów kulinarnych oraz coś dla ducha – księgarnia Świat Książki, gdzie można zaopatrzyć się w najnowsze pozycje książkowe oraz wziąć udział w licznych spotkaniach autorskich.
"natknąć się na Dawida Wolińskiego, napić się szampana z Mają Sablewską przy barze, zjeść kolację w restauracji Weranda obok Kasi Sokołowskiej"
OdpowiedzUsuńPójść na Koszyki i umrzeć.
Ostatnio to moje nowe ulubione miejsce, często zaglądam na koszyki na piwo do Bierhalle.
OdpowiedzUsuńPosiadamy w zwoich zbiorach ponad 300 szampanów, więc bez obawy możemy powiedzieć, że każdy z Was znajdzie tu smaki dla siebie. Sklep z szampanami w Warszawie,
OdpowiedzUsuńUwielbiam szampana i z pewnością odwiedzę Państwa sklep. Aktualnie przygotowuję się już do zabawy sylwestrowej. Specjalnie na tą okazję kupiłam ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow zestaw specjalnych kieliszków przeznaczonych do serwowania szampana. Trunek ten wymaga podania w specjalnym szkle, przeznaczonym do jego degustacji. W domu mam też np. pod ręką kieliszki do wina białego oraz czerwonego, które zasadniczo się różnią.
UsuńA ja polecam sklep www.koszyki.net.pl – jest w czym wybierać!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW przypadku takiej wielkiej hali sprawdzają się idealnie wycieraczki obiektowe https://www.alumatex.pl/produkty/wycieraczki-obiektowe ponieważ tak duża ilość odwiedzających na pewno wnosi wielkie ilości brudu. Jeśli chcemy zachować jak największą czystość to musimy o nią zadbać już na samym początku obiektu.
OdpowiedzUsuńNa stronie https://gigaom.pl/aparatura-niskiego-napiecia/szafy-i-obudowy znajdziecie ofertę nowoczesnego sklepu internetowego Gigaom z najróżniejszą automatyką przemysłową, w tym np. sterowniki PLC. Jest to sklep, z którego oferty korzystałem wielokrotnie i nigdy nie było najmniejszego problemu z dostawą.
OdpowiedzUsuń