piątek, 22 stycznia 2016

Odette - sztuka serwowania deserów w XXI wieku

Pracownia cukiernicza, która wprowadziła sztukę serwowania deserów w XXI wiek, jednocześnie inspiracje czerpiąc z tradycji międzywojnia. „Haute patisserie”, jakiego w Polsce dotąd prawie nie było. Kasztany z Węgier, pistacje z Sycylii, czekolada z Madagaskaru. A efekt z kosmosu. Albo co najmniej jak z galerii sztuki. Słodkości serwowane w Odette mają tak idealne formy, że aż nie chce się wierzyć, że wyszły spod ludzkiej ręki. Ale – co najważniejsze, doskonałość formy nie jest osiągana kosztem smaku. Desery z Odette są przepyszne, zaskakują połączeniami, fakturami i smakami.

Odette
ul. Wojciecha Górskiego 6/07
Warszawa

środa, 20 stycznia 2016

Thaisty - czyli mistrzostwo w tajskiej kuchni

Tajska restauracja otwarta pod koniec maja 2015 roku przy placu Bankowym przyciąga miłośników tajskiej kuchni. Od pierwszego dnia Thaisty jest zazwyczaj szczelnie wypełniona, warto więc zarezerwować stolik wcześniej żeby nie czekać zbyt długo chyba że skusicie się na siedzenie przy wspólnym stole, który zajmuje centralne miejsce w lokalu. Z menu można wybierać w sumie w ciemno bo co pozycja to tym większe zaskoczenie dla naszych kubków smakowych. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość papryczek przy nazwie dania bo dla osób wrażliwszych na ostre smaki pewne dania mogą być nie do przejedzenia. Thaisty jest na pewno obowiązkowym adresem dla każdego, kto lubi tajską kuchnię.

Thaisty
Warszawa
Pl. Bankowy 4